Szefowie kuchni

Wolin z rybą na talerzu

Karol Studziński

Szef kuchni i założyciel restauracji „Romanesco” w Wolinie

Karol po szkole gastronomicznej rozpoczął pracę w restauracji hotelu Aurora w Międzyzdrojach, gdzie —jak sam mówi —miał bardzo dobrego szefa. Świetnych nauczycieli zawodu spotkał też w Niemczech, dokąd wyjechał, aby doskonalić kulinarny warsztat. Praca za granicą, pod okiem doświadczonych szefów kuchni, zaowocowała bogatą wiedzą z zakresu zarządzania restauracją, przyrządzania i podawania potraw oraz wykorzystywania w kuchni nowoczesnych technologii. Karol najlepiej czuje się w kuchni polskiej, ale nadaje jej swój niepowtarzalny styl. Przygotowana w jego wydaniu potrawa, którą wspomina z satysfakcją to żurek na gęsinie, klarowny jak rosół, a smakujący jak staropolski żur. Dużą zaletą potraw Karola jest estetyka podawanych dań, co z pewnością doceniają goście jego restauracji. Karola możesz spotkać od początku na naszych festynach, promujących spożywanie ryb. Jego potrawy z ryb cieszą się powodzeniem wśród degustującej publiczności.
Karol Studziński jest członkiem grupy Szefów Zachodniego Wybrzeża, która zrzesza zachodniopomorskich szefów kuchni. Celem grupy jest promocja produktów i producentów Pomorza Zachodniego.

Karol Studziński

Szef kuchni i założyciel restauracji „Romanesco” w Wolinie

Karol po szkole gastronomicznej rozpoczął pracę w restauracji hotelu Aurora w Międzyzdrojach, gdzie —jak sam mówi —miał bardzo dobrego szefa. Świetnych nauczycieli zawodu spotkał też w Niemczech, dokąd wyjechał, aby doskonalić kulinarny warsztat. Praca za granicą, pod okiem doświadczonych szefów kuchni, zaowocowała bogatą wiedzą z zakresu zarządzania restauracją, przyrządzania i podawania potraw oraz wykorzystywania w kuchni nowoczesnych technologii. Karol najlepiej czuje się w kuchni polskiej, ale nadaje jej swój niepowtarzalny styl. Przygotowana w jego wydaniu potrawa, którą wspomina z satysfakcją to żurek na gęsinie, klarowny jak rosół, a smakujący jak staropolski żur. Dużą zaletą potraw Karola jest estetyka podawanych dań, co z pewnością doceniają goście jego restauracji. Karola możesz spotkać od początku na naszych festynach, promujących spożywanie ryb. Jego potrawy z ryb cieszą się powodzeniem wśród degustującej publiczności.
Karol Studziński jest członkiem grupy Szefów Zachodniego Wybrzeża, która zrzesza zachodniopomorskich szefów kuchni. Celem grupy jest promocja produktów i producentów Pomorza Zachodniego.

Mariusz Siwak

Gotowanie jest dla niego sposobem na życie. W latach 1998-2002 był uczniem Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Reja w Szczecinie, a w okresie 2002-2005 studentem Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Turystycznej. Zdobywał doświadczenie zawodowe, przechodząc wszystkie szczeble kucharskiej drabiny. Był uczestnikiem wielu konkursów, między innymi Mistrzostw Polski w Kuchni Okrętowej (I miejsce), Regionalnego Konkursu “Zielona Czapka” (II miejsce) oraz pierwszej edycji prestiżowego konkursu L’Art de la Cuisine Martell. W 2008 roku był członkiem Kulinarnej Kadry Polski Seniorów na Kulinarnej Olimpiadzie IKA w Erfurcie, a w 2010 roku został powołany do kulinarnej reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Dziś jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Zarządu Szczecińskiego Convivium Slow Food.

Andrzej Jakomulski

Szef kuchni restauracji Sublima w Kołobrzegu, która w 2019 roku otrzymała nagrodę 3 Widelce w konkursie Poland 100 Best Restaurants. Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierą rozpoczął w Międzyzdrojach w czterogwiazdkowym Hotelu Amber Baltic, skąd pochodzi. Umiejętności kształcił także w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Prawdziwy zwrot w karierze stanowiła współpraca z obiektem Villa Sedan w Sopocie, gdzie objął posadę szefa kuchni. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Do połowy 2019 roku zachwycał gości czterogwiazdkowego Hotelu Leda w Kołobrzegu otrzymując od Nich wysokie oceny. Jego autorska karta menu stanowiła podstawę sztandarowej oferty obiektu. Restauracja, w której pracował została włączona w poczet Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Restauracja La Maison i jej szef kuchni otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni. W 2018 roku restauracja La Maison, w której był szefem kuchni, otrzymała prestiżową nagrodę „Hermesa Kulinarnego” Poradnika Restauratora.

Andrzej Jakomulski

Szef kuchni restauracji Sublima w Kołobrzegu, która w 2019 roku otrzymała nagrodę 3 Widelce w konkursie Poland 100 Best Restaurants. Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierą rozpoczął w Międzyzdrojach w czterogwiazdkowym Hotelu Amber Baltic, skąd pochodzi. Umiejętności kształcił także w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Prawdziwy zwrot w karierze stanowiła współpraca z obiektem Villa Sedan w Sopocie, gdzie objął posadę szefa kuchni. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Do połowy 2019 roku zachwycał gości czterogwiazdkowego Hotelu Leda w Kołobrzegu otrzymując od Nich wysokie oceny. Jego autorska karta menu stanowiła podstawę sztandarowej oferty obiektu. Restauracja, w której pracował została włączona w poczet Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Restauracja La Maison i jej szef kuchni otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni. W 2018 roku restauracja La Maison, w której był szefem kuchni, otrzymała prestiżową nagrodę „Hermesa Kulinarnego” Poradnika Restauratora.